23/6/09

Η έρευνα για την ΕΚΕ- CSR 2009. Συνοπτικά ευρήματα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στις 16 Ιουνίου 2009, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, στο Ιωνικό Κέντρο. Τα συνοπτικά ευρήματα της έρευνας CSR 2009 μπορείτε να τα κατεβάσετε από ΕΔΩ. (απευθείας link εδώ).

Η ομιλία του Προέδρου του Ινστιτούτου Επικοινωνίας κ. Δημήτρη Γ. Μαύρου:

Κυρίες και Κύριοι
Σας καλωσορίζω στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πέμπτης ετήσιας έρευνας για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Το σημαντικό εύρημα της φετινής έρευνας είναι ότι έχουμε αύξηση της σημασίας της ΕΚΕ στην συνείδηση αλλά και στη συμπεριφορά των πολιτών /καταναλωτών. Όπως επίσης διαπιστώνουμε ενδυνάμωση της πεποίθησης ότι μια επιχείρηση/ οργανισμός συμπεριφέρεται υπεύθυνα πρώτα όταν λειτουργεί σωστά η ίδια και δεύτερον όταν συμβάλλει και βοήθα την κοινωνία. Θα ακούσετε αναλυτικά τα αποτελέσματα από τον κ. Μαύρο και την κα Τσακαρέστου.

Εγώ θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη σημασία της Εταιρικής Ευθύνης και το ρόλο της σε περίοδο κρίσης και ύφεσης της οικονομίας.
Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι σε περιόδους που η οικονομία και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που εκδηλώνονται με πτώση σε πωλήσεις και μερίδια αγοράς και οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους και αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και υπηρεσίες, οι επιχειρήσεις είναι διστακτικές στο να επενδύσουν σε δραστηριότητες Εταιρικής Ευθύνης και περιορίζουν τις ενέργειες τους σε αυτόν τον χώρο.

Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες σαν αυτές που ζούμε σήμερα, οι επιχειρήσεις που έχουν αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία της Εταιρικής Ευθύνης ενισχύουν τις ενέργειες τους στον τομέα αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι αγορά και καταναλωτές το απαιτούν αλλά και γιατί είναι πεπεισμένες ότι επενδύοντας σε ενέργειες Εταιρικής Ευθύνης συμβάλλουν θετικά στην βιωσιμότητα και τη αειφόρο ανάπτυξή τους.

Προσωπικά είμαι οπαδός της δεύτερης άποψης. Και αυτό γιατί μου το λέει η απλή λογική αλλά και γιατί η ενδελεχής ανάλυση των αγορών και της στάσης των καταναλωτών σήμερα μας δείχνει την απαίτηση που έχουν από τις επιχειρήσεις να κατέβουν από τον εταιρικό πύργο τους, να αφουγκρασθούν τις ανάγκες τους και προσαρμοσθούν σε αυτές. Σήμερα, οι καταναλωτές περιμένουν από τα αγαπημένα τους προϊόντα να ανταποκριθούν είτε μειώνοντας την τιμή τους, είτε δημιουργώντας προγράμματα και προϊόντα που ωφελούν την κοινωνία και τους καταναλωτές.

Η καλή εταιρική διακυβέρνηση και η εφαρμογή Εταιρικής Ευθύνης από επιχειρήσεις και οργανισμούς είναι για μένα ο συνεκτικός ιστός που εγγυάται το καλό εργασιακό περιβάλλον και την υπευθυνότητα απέναντι στην αγορά, στο περιβάλλον και στην κοινωνία

Πιστεύω ότι τώρα περισσότερο παρά ποτέ, με την διεθνή κρίση να έχει επηρεάσει σχεδόν όλες τις αγορές, και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις επιχειρήσεις να έχει υποστεί σημαντική φθορά, η προσήλωση στην στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η ένταξη σ’ αυτή των πρακτικών και πολιτικών της Εταιρικής Ευθύνης, αποδεικνύεται απολύτως αναγκαία. Μπορώ και υποστηρίζω αυτή την θέση γιατί έχουμε συγκεκριμένες μετρήσεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΕ συμβάλλει στην βελτίωση της οικονομικής απόδοσης των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα δυο πρόσφατες μελέτες, μια στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σημαντικό δείγμα επιχειρήσεων εισηγμένων στο χρηματιστήριο αξιών, κατέδειξαν ότι η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης και η εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Ευθύνης είχαν σημαντική επίδραση στο κόστος του εξωτερικού δανεισμού, στην απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι το Ινστιτούτο Επικοινωνίας συνεργάζεται με όλους τους φορείς που ασχολούνται με την Εταιρική Ευθύνη. Τα τελευταία χρόνια με την πρωτοβουλία της ετήσιας έρευνας για την ΕΚΕ έχει μεταξύ άλλων μόνιμο υποστηρικτή το Δίκτυο για την ΕΚΕ., από πέρυσι που ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, το Ινστιτούτο Επικοινωνίας υποστηρίζει την καθιέρωση του πρώτου Εθνικού Δείκτη του CR Index, για την Εταιρική Ευθύνη.
Πιστεύουμε ότι ο CRIndex είναι απαραίτητος και σαν benchmarking αλλά και σαν μέτρηση που θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε και να ασχοληθούμε με επαγγελματισμό και σοβαρότητα με την Εταιρική Ευθύνη. αφού μετράει την απόδοση επιχειρήσεων και οργανισμών και την επίδραση
στην κοινωνία,
στο περιβάλλον
στην αγορά και τους καταναλωτές,
στους εργαζομένους.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας είναι ότι αν πραγματικά νοιαζόμαστε να πάει η χώρα μας καλύτερα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις να είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και να ενεργούμε με γνώμονα το κοινό καλό. Εμείς στο Ινστιτούτο Επικοινωνίας το έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε την στρατηγική του ανοικτού διάλογου και των συνεργασιών προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε να κάνετε επώνυμα σχόλια.