14/9/09

Έκθεση νέων στα ΜΜΕ (2)-UK

«Πώς οι έφηβοι καταναλώνουν τα ΜΜΕ : η έκθεση που ταρακούνησε το City»
Στη διεύθυνση www.guardian.co.uk/ έχει δημοσιευθεί ένα κείμενο -στις 13 Ιουλίου 2009- με τίτλο How Teenagers Consume Media: the report that shook the City. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε μια πρώτη μετάφραση του πλήρους αγγλικού πρωτοτύπου κειμένου:

Ραδιόφωνο
Οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα δεν ακούν συνήθως ραδιόφωνο. Μπορούν, κατά περίπτωση, να πατάνε το κουμπί, αλλά δεν δοκιμάζουν να ακούσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο κύριος λόγος που οι έφηβοι ακούνε ραδιόφωνο είναι η μουσική, αλλά σήμερα με τους ιστότοπους στο διαδίκτυο που παρέχουν δωρεάν μουσική, δεν σκοτίζονται και ιδιαίτερα, καθώς υπηρεσίες όπως το last.fm που παρέχουν τέτοιο περιεχόμενο χωρίς διαφημίσεις , και έτσι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν τα τραγούδια που θέλουν αντί να ακούσουν αυτά που επιλέγει ο παρουσιαστής του ραδιοφώνου ή ο DJ.
Tηλεόραση
Οι περισσότεροι έφηβοι παρακολουθούν τηλεόραση, αλλά συνήθως υπάρχουν στιγμές (δηλ. χρονικές περιοχές ) κατά τις οποίες παρακολουθούν περισσότερο από τον μέσο όρο. Αυτό οφείλεται σε προγράμματα που «βγαίνουν» κατά καιρούς, και έτσι θα παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σε μια συγκεκριμένη ώρα για μερικές εβδομάδες (για όσο αυτό διαρκεί) και μετά μπορεί να μην παρακολουθήσουν τηλεόραση για εβδομάδες όταν αυτό τελειώσει.
Τα έφηβα αγόρια (γενικά) παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση όταν είναι η σεζόν του ποδόσφαιρου, συχνά παρακολουθώντας δύο αγώνες και σχετικές εκπομπές (που αθροίζονται σε περίπου 5 ώρες τηλεθέασης ). Ένα τμήμα/ποσοστό έφηβων παρακολουθεί προγράμματα που εκπέμπονται σε μια σταθερή βάση (όπως τις σαπουνόπερες) τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα για ένα ημίωρο περίπου, αλλά αυτό το τμήμα συρρικνώνεται, καθώς είναι δύσκολο να βρίσκουν (τον κατάλληλο) χρόνο κάθε μέρα.
Οι έφηβοι παρακολουθούν επίσης λιγότερη τηλεόραση εξαιτίας υπηρεσιών όπως το iPlayer του BBC, που τους επιτρέπει να παρακολουθούν προγράμματα όταν το επιθυμούν. Καθώς βλέπουν τηλεόραση, οι διαφημίσεις εμφανίζονται εντελώς κανονικά (18 λεπτά κάθε ώρα) και οι έφηβοι δεν θέλουν να τις παρακολουθούν, έτσι πηγαίνουν σε ένα άλλο κανάλι, ή κάνουν κάτι άλλο, ενώ «παίζουν» οι διαφημίσεις.
Η πλειοψηφία των εφήβων με τους οποίους μιλώ έχουν την Virgin Media σαν πάροχό τους, που έχει μειωμένες τιμές αλλά παρόμοιο περιεχόμενο με το Sky. Ένα μικρό ποσοστό εφήβων έχουν το Freeview αλλά αυτά τα άτομα βλέπουν λίγη τηλεόραση (light users) (παρακολουθούν περίπου μιάμισυ ώρες την εβδομάδα) και έτσι δεν απαιτούν τα εκατοντάδες κανάλια πού προσφέρουν οι άλλοι πάροχοι.
Εφημερίδες
Κανείς έφηβος από όσους γνωρίζω δεν διαβάζει συνήθως εφημερίδα, καθώς οι περισσότεροι δεν διαθέτουν τον χρόνο και δεν μπορούν να σκοτίζονται να διαβάζουν σελίδες επί σελίδων κειμένου ενώ μπορούν να παρακολουθούν τις ειδήσεις περιληπτικά στο διαδίκτυο ή στην τηλεόραση.
Οι μοναδικές εφημερίδες που διαβάζονται είναι τα ταμπλόϊντ και οι δωρεάν εφημερίδες (όπως η Metro, η London Lite, κ.α.). Κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η Sun έχει μειώσει την τιμή της σε 20 πέννες, και (εξ αιτίας αυτού ) έχω δεί ολοένα και περισσότερα αντίτυπά της να διαβάζονται από εφήβους. Ενας άλλος λόγος του γιατί διαβάζονται κυρίως τα ταμπλόϊντ οφείλεται στο (μικρό τους ) σχήμα, πού επιτρέπει να διαβάζονται εύκολα στο λεωφορεία ή στο τραίνο. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τη Metro, καθώς (αυτή) διανέμεται στα λεωφορεία και στα τραίνα.
Παιχνίδια (Gaming)
Eνώ το στερεότυπο είναι πώς αυτοί που παίζουν παιχνίδια είναι τα έφηβα αγόρια, η εμφάνιση της (κονσόλας) Wii στην αγορά έχει δημιουργήσει μια πληθώρα (έφηβων) κοριτσιών που παίζουν, καθώς και νεώτερους (ηλικίας 6+ ετών) παίκτες. Η πιο κοινή κονσόλα είναι η Wii, και μετά απο αυτήν η Xbox 360 και η PS3. Οι περισσότεροι έφηβοι που έχουν μια κονσόλα παιχνιδιών τείνουν να παίζουν παιχνίδια όχι σε ένα σύντομο ξέσπασμα δραστηριότητας, αλλά σε χρονικά εκτεταμένα διαστήματα (σχετικά) υπολογίσιμης χρονικής διάρκειας (πάνω από μια ώρα).
Καθώς τώρα οι κονσόλες μπορούν να συνδέονται με το διαδίκτυο, γίνεται εφικτή η φωνητική κουβέντα (voice chat) ανάμεσα στους χρήστες , πράγμα πού επηρέασε την χρήση του ίδιου του τηλεφώνου. Μπορεί κάποιος να μιλά δωρεάν μέσω της κονσόλας, και έτσι ένας έφηβος μπορεί να μην επιθυμεί να πληρώνει για να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο.
Τα παιχνίδια μέσω του προσωπικού υπολογιστή έχουν περιορισμένη ή μηδενική παρουσία στην αγορά των εφήβων. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή συνήθως παιχνίδια είναι διαθέσιμα από όλες τις πλατφόρμες, Κι ενώ μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος πώς το παιχνίδι θα «τρέξει» σε μια κονσόλα, τα παιχνίδια μέσω PC απαιτούν ακριβές υποδομές λογισμικού (setups) ώστε να εξασφαλισθεί πώς το παιχνίδι θα «τρέξει» κανονικά. Επιπρόσθετα, τα παιχνίδια μέσω PC είναι εύκολο να αποτελέσουν αντικείμενο πειρατείας και να τα «κατεβάσουν» (download) δωρεάν , και έτσι οι περισσότεροι έφηβοι θα έκαναν αυτό, αντί να αγοράσουν ένα παιχνίδι. Σε αντίθεση, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσει κάποιος δωρεάν μια κονσόλα παιχνιδιών.
Διαδίκτυο
Ολοι οι έφηβοι διαθέτουν κάποια πρόσβαση στο διαδίκτυο, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι. Η χρήση στο σπίτι χρησιμοποιείται κυρίως για ψυχαγωγικούς λόγους - όπως για την κοινωνική δικτύωση (social networking), ενώ η χρήση στο σχολείο (ή στη βιβλιοθήκη) είναι για δουλειά. Το Facebook είναι το συνηθέστερο, όπου σχεδόν όλοι όσοι συνδέονται με το διαδίκτυο έχουν και σύνδεση με αυτό, και το επισκέπτονται πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα . Το Facebook είναι δημοφιλές , εφόσον κάποιος μπορεί να αλληλεπιδρά με φίλους σε μια πλατειά κλίμακα. Απο την άλλη , οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν το Τwitter. Οι περισσότεροι έχουν γραφτεί σε αυτή την υπηρεσία, αλλά μετά το παρατάνε όταν αντιλαμβάνονται πώς δεν πρόκειται να το ενημερώσουν; (update) κυρίως επειδή η αποστολή κειμένων μέσω του Τwitter χρησιμοποιεί (την) πίστωση, και θα ήθελαν περισσότερο να στείλουν κείμενα σε φίλους με αυτή την πίστωση. Επιπρόσθετα, καταλαβαίνουν πώς κανένας δεν βλέπει το προφίλ (profile) τους, και έτσι τα «τιτιβίσματά» (tweets) τους είναι μάταια.
Eκτός από την κοινωνική δικτύωση , το διαδίκτυο χρησιμοποιείται κατ’εξοχήν σαν πηγή πληροφόρησης για μια ποικιλία θεμάτων. Για την αναζήτηση στο διαδίκτυο, το Google είναι κυρίαρχο, απλά επειδή είναι πλατειά γνωστό και εύκολο στη χρήση. Μερικοί έφηβοι κάνουν αγορές μέσω του διαδίκτυου (σε ιστότοπους όπως το eBay) αλλά αυτό χρησιμοποιείται μόνο από ένα μικρό ποσοστό , επειδή απαιτείται πιστωτική κάρτα, και οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν πιστωτικές κάρτες. Πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν το YouTube για να βλέπουν videos (συνήθως τα anime που δεν μπορούν να τα δουν οπουδήποτε αλλού ) και μερικοί το χρησιμοποιούν σαν μουσικό όργανο έχοντας τα video με τη μουσική που θέλουν να ακούσουν να παίζει στο φόντο.
Κατάλογοι (directories)
Oι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν ποτέ καταλόγους (χάρτινους καταλόγους όπως είναι οι κίτρινες σελίδες). Αυτό συμβαίνει επειδή οι κατάλογοι αυτοί περιλαμβάνουν διευθύνσεις ανθρώπων που κατασκευάζουν οικοδομές και ανθοπώλεις, που αποτελούν υπηρεσίες αχρείαστες γι’αυτούς. Επίσης δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες όπως η 118 118, επειδή είναι υπερβολικά ακριβή και μπορούν να βρούν την πληροφορία δωρεάν από το διαδίκτυο, απλώς αν γράψουν το όνομά της (υπηρεσίας που ζητούν) στο Google.
Viral Marketing και Μarketing εξωτερικών χώρων (Outdoor)
Οι περισσότεροι έφηβοι απολαμβάνουν και στηρίζουν το viral marketing , καθώς αυτό χρησιμοποιεί χιουμοριστικό και ενδιαφέρον περιεχόμενο. Οι έφηβοι θεωρούν τις διαφημίσεις σε ιστότοπους (όπως τα pop ups, τις διαφημίσεις banner) σαν εξαιρετικά εκνευριστικές και άσκοπες, καθώς ποτέ δεν τις έχουν προσέξει και (οι οποίες) απεικονίζονται τόσο αρνητικά που κανείς δεν τις παρακολουθεί.
Η διαφήμιση εξωτερικών χώρων συνήθως δεν προκαλεί αντιδράσεις στους εφήβους , αλλά μερικές φορές (αυτοί) βρίσκονται σε αντίθεση (όπως οι διαφημίσεις με τα μωρά της Benetton. -Αντιδράσεις στην καμπάνια εδώ). Οι περισσότεροι έφηβοι αγνοούν την συμβατική εξωτερική διαφήμιση (billboards κ.λπ) επειδή έχουν δει διαφημίσεις εξωτερικών χώρων από τότε που βγήκαν έξω , και οι οποίες δεν στοχεύουν σε αυτούς (εκτός αν πρόκειται για κάποια ταινία ). Ωστόσο, (διαφημιστικές) καμπάνιες όπως αυτή με τους χαρακτήρες της GTA:IV που έχουν ζωγραφιστεί στην εξωτερική πλευρά κτιρίων (τούς) δημιουργούν ενδιαφέρον επειδή είναι διαφορετικές και κάνουν τους ανθρώπους να σταματήσουν και να σκεφτούν τη διαφήμιση, οδηγώντας πιθανά σε περαιτέρω έρευνα.
Μουσική
Οι έφηβοι ακούν πολύ μουσική, κυρίως όταν κάνουν κα κάτι άλλο (όπως το να ταξιδεύουν ή να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή).Αυτό δυσκολεύει να υπάρχει μια αντίληψη για την αναλογία του χρόνου τους που δαπανάται ακούγοντας μουσική.
Είναι ιδιαίτερα απρόθυμοι να πληρώσουν για τη μουσική (οι περισσότεροι δεν έχουν αγοράσει ποτέ ένα CD) και μια μεγάλη πλειοψηφία (οι 8 στους 10) την κατεβάζουν παράνομα από ιστότοπους που μοιράζονται (filesharing) αρχεία. Οι νόμιμοι τρόποι που χρησιμοποιούν οι έφηβοι για να έχουν δωρεάν μουσική είναι το να την ακούσουν στο ραδιόφωνο, να παρακολουθήσουν μουσικά τηλεοπτικά κανάλια (που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, αφού αυτά συνήθως έχουν μουσική σε συγκεκριμένες ώρες, που δεν είναι πάντα οι ώρες που παρακολουθούν οι έφηβοι) , και να χρησιμοποιήσουν μουσικούς ιστότοπους streaming (όπως ανέφερα προηγουμένως).
Σε όλους σχεδόν τους έφηβους αρέσει να έχουν ένα αντίγραφο (hard copy) του τραγουδιού (ένα αρχείο του τραγουδιού που μπορούν να διατηρήσουν στον υπολογιστή τους και να χρησιμοποιήσουν κατά βούληση) έτσι ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν σε φορητές συσκευές μουσικής, και να το μοιραστούν με τους φίλους τους.
Το πώς οι έφηβοι παίζουν τη μουσική τους στην καθημερινότητά τους ποικίλλει, και εξαρτάται συνήθως από τα χρήματα- με έφηβους που προέρχονται από υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες να χρησιμοποιούν iPods, και εκείνους από χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα. Μερικοί έφηβοι χρησιμοποιούν και τα δύο για να ακούσουν μουσική , και υπάρχουν πάντοτε εξαιρέσεις στον κανόνα.
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική υπηρεσία iTunes (συνήθως μαζί με iPods) για να αποκτήσουν τη μουσική τους (νόμιμα) , αλλά ξανά αυτό δεν είναι δημοφιλές με πολλούς έφηβους , εξαιτίας της υψηλής τιμής (79 πέννες κάθε τραγούδι). Μερικοί έφηβοι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό πηγών για να εξασφαλίσουν μουσική , επειδή μερικές φορές η ποιότητα του ήχου είναι καλύτερη σε ιστότοπους streaming, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους ιστότοπους εάν δεν είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο, έτσι θα «κατεβάζαν» ένα τραγούδι αντί να το ακούσουν σε ιστότοπους streaming (ξεχωριστά από το αρχείο).
Κινηματογράφος
Οι έφηβοι επισκέπτονται τον κινηματογράφο αρκετά συχνά, άσχετα από το έργο που παίζει. Συνήθως θα στοχεύσουν πρώτα σε μια ταινία, και θα ξεκινήσουν να την δουν, αλλά μερικές φορές απλά θα πάνε και θα διαλέξουν όταν θα βρεθούν εκεί. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν πηγαίνουν στον κινηματογράφο δεν είναι για την ταινία, αλλά για την εμπειρία -και το να πηγαίνουν εκεί με φίλους.
Οι έφηβοι επισκέπτονται τον κινηματογράφο περισσότερο συχνά όταν βρίσκονται στο κατώτερο τμήμα της εφηβείας (όταν είναι 13 και 14 ετών) αλλά καθώς πλησιάζουν τα 15 πηγαίνουν αρκετά λιγότερο. Αυτό οφείλεται στην τιμή –στα 15 πρέπει να πληρώσουν το ίδιο εισιτήριο που πληρώνουν οι ενήλικες, που συχνά είναι διπλό από το εφηβικό. Επίσης, είναι δυνατό να αγοράσουν ένα πειρατικό DVD της ταινίας τη στιγμή που αυτή βγαίνει στον κινηματογράφο, και αυτά κοστίζουν πολύ λιγότερο από το εισιτήριο του κινηματογράφου , και έτσι οι έφηβοι επιλέγουν αυτό αντί να πάνε κινηματογράφο. Μερικοί έφηβοι διαλέγουν να «κατεβάσουν» τις ταινίες από το διαδίκτυο, αλλά αυτό δεν είναι δημοφιλές εφόσον οι ταινίες συνήθως έχουν κακή ποιότητα, πρέπει να τις δεί κανείς σε μια μικρή οθόνη υπολογιστή, και υπάρχει και η περίπτωση τα αρχεία να είναι προβληματικά και να εγκαταστήσουν έναν ιό στον υπολογιστή.
Συσκευές
Κινητά τηλέφωνα
Το 99% των εφήβων έχει κινητό τηλέφωνο και τα περισσότερα από αυτά έχουν πολλές δυνατότητες. Η γενική άποψη είναι πώς τα κινητά της Sony Ericsson είναι τα ανώτερα, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των χαρακτηριστικών (ιδιοτήτων) τους, την ενσωματωμένη δυνατότητα για walkman, και της τιμής (με 100 λίρες Αγγλίας μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα μεσαίο μοντέλο). Οι έφηβοι δεν έχουν κινητά που η τιμή τους να ξεπερνά τις 200 λίρες Αγγλίας , εξαιτίας του ρίσκου να χαθούν. Κατά κανόνα, οι έφηβοι έχουν κινητά με βάση την χρονική χρέωση (pay as you go). Aυτό συμβαίνει επειδή δεν διαθέτουν την δυνατότητα της μηνιαίας πληρωμής , και δεν μπορούν να δεσμευτούν με ένα 18-μηνο συμβόλαιο. Συνήθως, οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για κλήσεις και για να στέλνουν κείμενα.
Ιδιότητες/χαρακτηριστικά όπως τα video –μηνύματα (video messaging) ή οι κλήσεις μέσω video (video calling) δεν χρησιμοποιούνται – επειδή είναι ακριβά (μπορείς να έχεις τέσσερα κανονικά κείμενα στην τιμή ενός video –μηνύματος). Οι υπηρεσίες όπως το instant messaging χρησιμοποιούνται, αλλά όχι από όλους. Συνήθως εξαρτάται αν το τηλέφωνο είναι Wi-Fi συμβατό, επειδή διαφορετικά είναι πολύ ακριβό να έχεις διαδίκτυο εκτός του τηλεφωνικού δικτύου. Καθώς τα περισσότερα τηλέφωνα των εφήβων έχουν υποστήριξη Bluetooth, και το Bluetooth είναι δωρεάν, χρησιμοποιούν συχνά αυτή την ιδιότητα. Χρησιμοποιείται για την αποστολή τραγουδιών και videos (ακόμη και αν αυτό είναι παράνομο) και αποτελεί και έναν άλλο τρόπο –για τους εφήβους- να κερδίζουν δωρεάν τραγούδια. Οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν ποτέ το ringtone και τις υπηρεσίες πώλησης εικόνων (picture selling services) , που είταν δημοφιλείς κατά τις αρχές του 2000. Αυτό οφείλεται στην αρνητική δημοσιότητα που είχαν/ συγκέντρωσαν αυτές οι υπηρεσίες (όταν η χρέωση είναι 20 λίρες Αγγλίας την εβδομάδα , με μεγάλη δυσκολία στην ακύρωση αυτής της υπηρεσίας) και το δεδομένο ότι μπορούν να έχουν εικόνες και μουσική σε έναν υπολογιστή – και μετά να τις μεταφέρουν στα κινητά τους χωρίς κόστος. Το κινητό e-mail δεν χρησιμοποιείται από τους εφήβους αφού δεν το χρειάζονται : δεν χρειάζονται να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι με το inbox τους εφόσον δεν λαμβάνουν σημαντικά e-mails. Οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά/ιδιότητες του διαδίκτυου στα κινητά τους καθώς αυτά είναι πανάκριβα, και γενικά, εάν περιμένανε για μιάν ώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την οικιακή τους σύνδεση με το διαδίκτυο , και επιθυμούν να περιμένουν, καθώς δεν έχουν συνήθως κάτι επείγον να κάνουν.
Οι έφηβοι δεν αναβαθμίζουν (upgrade) τα κινητά τους πολύ συχνά, με τους περισσότερους να τα αναβαθμίζουν κάθε δυο χρόνια. Συνήθως τα αναβαθμίζουν στα γενέθλιά τους, όταν οι γονείς τους τούς αγοράζουν ένα νέο κινητό, εφόσον οι ίδιοι δεν έχουν αρκετά χρήματα ώστε να το κάνουν μόνοι τους.
Τηλεοράσεις
Οι περισσότεροι έφηβοι διαθέτουν μια συσκευή τηλεόρασης, με ολοένα και περισσότερους να την αναβαθμίζουν σε επίπεδες οθόνες υψηλής πιστότητας (HD high definition) . Ωστόσο, πολλές από τις συσκευές αυτές δεν χρησιμοποιούν αυτή την λειτουργία HD, εφόσον τα κανάλια υψηλής πιστότητας είναι ακριβά, και πολλές οικογένειες δεν είναι σε θέση να «σηκώσουν» αυτή την δαπάνη για κάτι το πρόσθετο. Πολλές από αυτές δεν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στις (τηλεοπτικές) υπηρεσίες HD, καθώς οι διαφημίσεις δείχνονται/φαίνονται στις μεταδόσεις standard definition, και έτσι δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά. Οι περισσότεροι έχουν σαν πάροχο τηλεόρασης την Virgin Media. Mερικοί έχουν το Sky και κάποιοι έχουν το Freeview, αλλά πολύ λίγοι έχουν τα πρώτα πέντε κανάλια (Τα BBC One, BBC Two, ITV , Channel Four και Channel Five).
Υπολογιστές
Κάθε έφηβος διαθέτει πρόσβαση σε έναν βασικό υπολογιστή με διαδίκτυο, μα οι περισσότεροι υπολογιστές των εφήβων μπορούν να φέρουν σε πέρας μόνο συνήθεις /καθημερινές εργασίες Σχεδόν όλοι οι υπολογιστές των εφήβων έχουν εγκατεστημένο το (πρόγραμμα) Microsoft Office , καθώς αυτό τους επιτρέπει να κάνουν στο σπίτι τους τη σχολική δουλειά . Οι περισσότεροι υπολογιστές (οι 9 στους 10) που ανήκουν σε εφήβους είναι PCs, επειδή είναι αρκετά φθηνότεροι από τους Macs και οι σχολικοί υπολογιστές «τρέχουν» τα Windows, έτσι αν χρησιμοποιείται ένας Mac στο σπίτι προκύπτουν προβλήματα συμβατότητας.
Κονσόλες παιχνιδιών
Σχεδόν το ένα τρίτο των εφήβων διαθέτει μία καινούρια (με ηλικία μικρότερη των δυόμισυ ετών ) κονσόλα παιχνιδιών, το 50% έχει ένα Wii , το 40% ένα Xbox 360 , και το 10% έχει ένα PS3. Το PS3 έχει ένα τόσο χαμηλό ποσοστό εξαιτίας της ακριβής του τιμής (300 λίρες Αγγλίας) και παρόμοια χαρακτηριστικά και παιχνίδια με ένα Xbox 360 , που κοστίζει λιγότερο (160 λίρες Αγγλίας). Η κυριαρχία του Wii οφείλεται στους νεώτερους αδελφούς και αδελφές, υπάρχει ένα Wii και οι γονείς δεν θέλουν να πληρώσουν για μίαν άλλη κονσόλα.

Τι είναι σε πρώτη ζήτηση;
(What is hot? )
-Oτιδήποτε με οθόνη αφής είναι επιθυμητό
-Κινητά τηλέφωνα με μεγάλες χωρητικότητες για μουσική
-Φορητές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο (iPhones)
-Πραγματικά μεγάλες συσκευές τηλεόρασης
Τι δεν είναι σε πρώτη ζήτηση; (What is not?)
-Οτιδήποτε με καλώδια
-Τηλέφωνα με ασπρόμαυρες οθόνες
-Μεγάλα και άβολα τηλέφωνα σαν τούβλα
-Συσκευές με μπαταρίες πού διαρκούν λιγότερο από δέκα ώρες

Το κείμενο μεταγλωττίσθηκε από τον Μανώλη Χαιρετάκη (
Tμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Mέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Επικοινωνίας), με τη συνεργασία του Λευτέρη Χαιρετάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας παρακαλούμε να κάνετε επώνυμα σχόλια.